Mondzorgverleners hebben gisteren in Ede gratis noodbehandelingen gegeven aan mensen die om financiële redenen geen regelmatig bezoek aan de tandarts, tandprotheticus of mondhygiënist kunnen betalen. De Gelderse gemeente doet als een van de 15 gemeenten mee aan een pilot die is gestart op initiatief van het ministerie van VWS. Het doel van de pilots is maatregelen te onderzoeken om de financiële toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren, het maatschappelijke vangnet te vergroten en tot betere voorlichting te komen.
Wil je meehelpen met lokale acties en activiteiten voor de groep financieel kwetsbare mensen? Stuur dan een bericht naar info@ont.nl o.v.v. 'financieel kwetsbaren'. Als je overweegt je aan te sluiten bij een Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld kun je je uiteraard ook direct bij hen melden
Mondzorgverleners op de bres voor financieel kwetsbaren
Mondzorgverleners hebben gisteren in Ede gratis noodbehandelingen gegeven aan mensen die om financiële redenen geen regelmatig bezoek aan de tandarts,mondhygiënist of tandprotheticus kunnen betalen. De Gelderse gemeente doet als een van de 15 gemeenten mee aan een pilot die is gestart op initiatief van het ministerie van VWS. Het doel van de pilots is maatregelen te onderzoeken om de financiële toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren, het maatschappelijke vangnet te vergroten en tot betere voorlichting te komen.
Compassie Netwerk roept mondzorgverleners op
In het kader van de pilots heeft Dokters van de Wereld, een van de partners, een subsidie gekregen om Compassie Netwerken op te zetten. Hier kunnen tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici zich bij aan sluiten om gratis noodzakelijke vervolgbehandelingen te bieden aan mensen die deze zorg anders niet zouden kunnen betalen.
Samenwerking om patiënten te bereiken
In Ede bijvoorbeeld werken Dokters van de Wereld, de Voedselbank, inloophuis Thuis in Zuid en de gemeente samen om patiënten te bereiken. “Inmiddels hebben ook hier al tandartsen hun steun toegezegd aan het Compassie Netwerk”, aldus Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld. Met de Mondzorgkaravaan trekt Dokters van de Wereld al sinds 2019 door het hele land. In een mobiele praktijk worden naast noodbehandelingen ook poetsinstructies gegeven.
Animo is altijd groot
En het animo is altijd groot: in Ede zijn er op de speciale behandeldag zo’n 25 mensen behandeld. Wethouder Karin Bijl: “Ook in onze gemeente hebben steeds meer mensen moeite om de zorg te betalen die ze hard nodig hebben, vooral als het gaat om mondzorg. Het grote aantal aanmeldingen voor de Mondzorgkaravaan vandaag toont aan hoe groot de behoefte is.”
Mondzorgalliantie onderstreept belang maatschappelijke betrokkenheid
KNMT-bestuurslid Ellemieke Hin heeft mede uit naam van de Mondzorgalliantie een kijkje genomen bij de tandartsbus en de preventiebus in Ede. Een mooi initiatief, aldus Hin: “Hoewel een landelijke regeling natuurlijk essentieel is voor het bieden van structurele oplossingen, moet vooral niet worden vergeten dat er ook lokale acties bestaan die de toegang tot mondzorg verbeteren. Als mondzorgprofessionals moeten we samen blijven pleiten voor het belang van goede zorg voor iedereen, ongeacht het inkomen. Dit vraagt niet alleen om beleidsverandering, maar ook om maatschappelijke betrokkenheid. Wij weten als geen ander hoeveel verschil mondzorg kan maken voor het leven van mensen.”
Pilots komen voort uit project mondzorg voor financieel kwetsbare mensen
De pilots vloeien voort uit het landelijke project ‘Vermindering mijding van mondzorg om financiële redenen’. Dit project is gestart naar aanleiding van signalen over toenemende sociale ongelijkheid ten aanzien van de mondzorg en de mondgezondheid, ook tussen gemeenten. Het project is een samenwerking van de ministeries van VWS en Sociale Zaken, de Mondzorgalliantie (ONT, KNMT en NVM-mondhygiënisten), Divosa, VNG, ZN en Patiëntenfederatie Nederland. Ook Dokters van de Wereld is hier nauw bij betrokken.